zöldséges húsgolyók by
Sáfránysárkány
A következőkben leírt húsgolyó receptek kitűnően alkalmazhatóak az Aranypont Akupunktúra Rendelő
600 és 1000 kalóriás étrendjében. A receptek nem tartalmaznak pontos mennyiségeket, mert a kalóriákat a felhasznált alapanyagok összkalóriájának figyelembevételével, az elkészült húsgolyók számának ismeretében kell kiszámolni, de általában egy dió nagyságú golyó 20-25 kalóriára jön ki. Minden esetben csirkemellet és a receptben leírt zöldségeket használtam, fele-fele arányban. A daráláshoz konyhai aprítógépet használtam, mert itt szinte pépesíteni kell az alapanyagokat a gyúrhatóság érdekében.
Húsgolyó zöldséglevesbe, vagy főzelékhez
- 1/2 rész csirkemell
- 1/2 rész karfiol
- becsületes csomó petrezselyem
- őrölt szerecsendió
- só
- bors
A hozzávalókat aprítógépben – akár több adagban, ha nem fér bele – pépesítem. Ez elsősorban a
húsra vonatkozik, a karfiol kicsit darabos fog maradni, de az pont jó úgy. A felaprított alapanyagokat
összegyúrom, diónyi golyókat formázok belőle, majd sütőpapírra helyezve hagyományos sütőben,
vagy forró levegős sütőben (én ez utóbbit ajánlom) 170 fokon adagtól függően 18-20 perc alatt
megsütöm. Ezek után néhány napig hűtőben eláll, vagy nagyobb mennyiségben fagyasztható is
BAZSALIKOMOS SÁRGARÉPA KRÉMLEVES
Sós vízben a sárgarépát megfőzzük, majd sóval, borssal, 1 EK joghurttal, és egy nagy csomag bazsalikommal összeturmixoljuk. A fenti húsgolyó nagyon jól illik hozzá.
CUKKINIS KRÉMLEVES
Cukkinit apró kockákra vágva zselés leveskockás vízben megfőzünk, sózzuk, borsozzuk, egy EK joghurttal összeturmixoljuk. A tetejére petrezselymet szórunk, és mehet bele a húsgolyó is.
Olasz húsgolyó
- 1/2 rész csirkemell
- 1/2 rész zöldség az alábbiakból:
- zellergumó, sárgarépa,
- vöröshagyma, fokhagyma, karfiol
- (utóbbi kb. a zöldségek negyede)
- őrölt rozmaring
- szárított paradicsom
- oreganó
- friss bazsalikomlevél
- só
- bors
Az alapanyagokat aprítógépben pürésítjük, formázzuk, és kisütjük. Salátához és cukkini spagettihez is
remek. A cukkini spagetti készítéséhez spirálhámozóra lesz szükségünk, a legegyszerűbb típus a legjobb.
OLASZ PARADICSOMSZÓSZ
Kevés vízben hagymát, fokhagymát párolunk, majd 3 EK paradicsomszósszal felengedjünk, mellé teszünk egy rozmaring szárat, sózzuk, borsozzuk a szószt, és beletesszük a húsgolyókat is. Kicsit összefőzzük a hozzávalókat, végül beletesszük a cukkini spagettit és, hogy átmelegedjen, de megfőzni nem kell, mert akkor túlpuhul. Pár perc alatt elkészül.
Indiai húsgolyó
- 1/2 rész csirkemell
- 1/2 rész karfiol
- őrölt római kömény
- őrölt zöld kardamom
- friss, vagy szárított, őrölt koriander
- kurkuma
- só
- bors
- (igény szerint: egy kis sárga chili por)
Az alapanyagokat összeaprítjuk a már ismert módszer szerint és megsütjük. Mind a paradicsomszósz, mind a karfiolszósz is is illik hozzá. Paradicsomszósz esetében az olasz szószhoz hasonlóan készítjük, de a fűszerezése más, adhatunk hozzá garam massalát, római köményt, friss koriandert és petrezselymet, valamint joghurtot.
KARFIOL SZÓSZ
A karfiolt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd joghurttal, sárga curry porral, sóval, borssal összeturmixoljuk.