A hagyományos kínai akupunktúra kiegészül más tűszúrásos rendszerekkel (fülkagyló, skalp, talp, szájüregi, stb), ezek az úgynevezett mikro-rendszerek. Ilyen mikro-rendszerű kezelés a fülakupunktúra, amely az akupunktúrás gyógymód külön ága, s egyben kiegészítője a hagyományos eljárásnak.

A régi, klasszikus akupunktúra leírásokban, mint az i.e. harmadik században írt ősi kínai könyvben, a „Huang Di Nei Jing”-ben már szerepelt a bambusztűkkel végzett kezelés. Az eljárás európai felelevenítése és alkalmazása Paul Nogier francia orvos nevéhez fűződik. 1966-tól a modern nyugati orvoslás is sikeresen alkalmazza ezt a módszert Európában és az USÁ-ban is.

Hogyan is hat a fülakupunktúrás kezelés? A fülkagyló érző és vegetatív idegei a központi idegrendszerrel közvetlen és szoros kapcsolatban állnak, az agyi idegeken keresztül. Így a fülkagylón levő aktív pontokból származó impulzusok gyors és látványos reakciót tudnak kiváltani, s ezáltal a test különböző részein a kóros működések befolyásolhatók, javíthatók vagy gyógyíthatók.

A fülakupunktúra igen hatásos gyógymód a különböző fájdalom-szindrómák (ízületi fájdalmak, traumák, mozgászavarok), vegetatív idegrendszeri működészavarok (fejfájás, álmatlanság, szédülés, beszédzavar), szervfunkció- zavarok (asztma, fekély, aritmikus szívműködés, enurézis), allergiák, szénanátha, urticaria, hormonális diszfunkciók (menstruációs zavarok, menopausa), pszichés tünetekkel járó kórképek kezelésében. A vegetatív idegrendszer harmonizálásával a fokozott stresszhatások okozta feszültséget, nyugtalanságot jól tudjuk oldani a fülakupunktúrás gyógymóddal.

Hasonlóan eredményesen alkalmazható a fogyókúrára, a leszoktatásra a dohányzásról, a különböző függőségi állapotok mérséklésére, illetve megszüntetésére. A gyógyítás történhet tartós tű alkalmazásával is, amely nem befolyásolja az érintett személy mindennapi tevékenységét.