Az allergia a sejtek specifikus reakciókészsége olyan ellenanyagokkal (antigének) szemben, amelyek a normális szervezetre hasonló adagban veszélytelenek. Az allergia a különböző szervekben más és más tüneteket okoz, de általában jellemző rá a rohamszerű kezdet és lezajlás, vérbőség, váladékképződés, simaizom görcs. Maga a reakció vagy szezonális jellegű, vagy bizonyos betegségek (asztma, klasszikus szénanátha, migrén, többfajta bőrbetegség, ekcéma, urtikária) fellépésében nyilvánul meg.

Az allergén anyagok lehetnek: a pollenek, az állati szőrök, poratkák, gyógyszerek, penészgombák, vegyszerek és élelmiszerek.

Az akupunktúrás kezeléssel a sokszor kellemetlenségeket okozó tüneteket (orrfolyás, köhögés, szem-, orr-, garatviszketés, tüsszögés, bőrkiütés, hasfájás, gyomorpuffadás) lehet orvosolni, illetve csökkenteni. Több esetben elérhető a teljes tünetmentesség is.

Az akut időszakban a meglévő tünetek kezelésére fül-akupunktúrát, elektro-akupunktúrát vagy soft-lézert alkalmaznak. A gyógyítás jellemzően hetente háromszor, 30 perces intervallumokban történik.

A kóros állapot elkerülése érdekében nagyon fontosak a preventív (megelőző) kezelések, amelyeket az allergia várható megjelenése előtt 6-8 héttel szükséges megkezdeni a már említett akupunktúrás módszerekkel.

Allergiás tünetek esetén az akupunktúrás gyógymód kifejezetten javasolt, mert megelőzhetők vagy jelentősen csökkenhetők a panaszok, valamint eredményes és hatékony, mivel rövid időn belül jelentős hatás érhető el vele. Mindezt úgy, hogy az akupunktúrának nincsen mellékhatása, szemben a hagyományos gyógyszeres kezelésekkel. Az akupunktúrás kezelések hatására a páciensek életminősége gyors javulást érhet el.